4/05/2013

Owsianka z owocami

Treściwa i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego śniadania? Odpowiedź brzmi: owsianka. Nie każdy jednak wie, jak zrobić owsiankę, by była nie tylko zdrowa, ale i pyszna. Dlatego poniżej przedstawiamy przepis na owsiankę, która posmakuje każdemu domownikowi.

Wiele jest sposobów jej przyrządzania, ale nie wszystkie umożliwiają wchłanianie wapnia i najważniejszych, zawartych w płatkach owsianych mikroelementów.

Płatki owsiane na wodzie można przyrządzić na dwa sposoby: na mleku i na wodzie. Mleczną wersję proponuje się zazwyczaj dzieciom, które w układzie pokarmowym mają większe stężenie laktazy, tj. enzymu trawiącego laktozę zawartą w mleku. Natomiast wersja na wodzie jest dobra dla niektórych osób ze względu na częstą nietolerancję latozy u dorosłych.

Przed przystąpieniem do przygotowania owsianki mamy dobrą radę. Warto pamiętać, by do płatków dodać odrobinę świeżo zmielonego ziarna ryżu, gryki lub pszenicy i zalać wodą na noc.  W ten sposób z płatków owsianych pozbywamy się kwasu fitynowego, który utrudnia wchłanianie wapnia i mikroelementów przez organizm (namoczenie samych płatków jest mało skuteczne, kwasu ubywa jedynie o ok. 20%).

Składniki:
2 szklanki wrzątku
szczypta kurkumy
1 łyżka kaszy jaglanej
1/3 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki suszonego imbiru
3-4 łyżki łamanego owsa lub płatków owsianych
szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny
1-2 posiekane orzechy włoskie
1 łyżka drobnych rodzynek lub suszonej porzeczki
mleko
fruktoza, syrop z agawy, klonowy lub miód - do smaku
owoce


Do wrzątku wsypujemy kurkumę. Po chwili kaszę jaglaną i cynamon. Odczekujemy minutę, dodajemy owies (lub płatki owsiane) oraz imbir. Po chwili sól. Gotujemy pod przykryciem ok.10-20 minut na małym ogniu do uzyskania ulubionej konsystencji. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny i wrzątek (do uzyskania pożądanej konsystencji). Wsypujemy orzechy i mieszamy. Po chwili jeśli chcemy możemy dodać rodzynki lub suszoną porzeczkę. Zagotowujemy całość, po czym wykładamy na talerz, dodajemy pokrojone banany, truskawki, borówki czy inne owoce, które akurat mamy i od razu podajemy. Jeśli chcemy owsiankę możemy posłodzić syropem z agawy, klonowym, miodem lub cukrem.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...