Składniki (na 6 porcji):
spód:
125 g mąki pszennej
125 g sera białego
75 g masła, zimnego
0,5 łyżeczki soli
3 płaskie łyżki mielonych migdałów
szczypta rozmarynu
1 małe jajko
nadzienie:
200 g gęstej śmietany 12%
sól i pieprz
200 g sera camembert
szklanka suszonej żurawiny
Przygotowujemy formę do pieczenia tarty o średnicy około 24 cm. Smarujemy ją masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy ciasto podsypując stolnicę niewielką ilością mąki. Wykładamy spód i 1 cm boków formy i wstawiamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika.
Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Wstawiamy formę z ciastem i pieczemy przez około 20-25 minut na jasno brązowy kolor. Po tym czasie wyjmujemy formę, nie wyłączając piekarnika. W trakcie pieczenia kroimy ser.
Na upieczony spód (może być gorący) wykładamy śmietanę doprawioną solą i pieprzem. Układamy plasterki camemberta i posypujemy odsączoną z wody żurwiną. Wstawiamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy przez 4 - 5 minuty aż ser się roztopi. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz