4/06/2013

Tarta z serem camembert i żurawiną

Składniki (na 6 porcji):

spód:
125 g mąki pszennej
125 g sera białego
75 g masła, zimnego
0,5 łyżeczki soli
3 płaskie łyżki mielonych migdałów
szczypta rozmarynu
1 małe jajko

nadzienie:
200 g gęstej śmietany 12% 
sól i pieprz
200 g sera camembert
szklanka suszonej żurawiny


Ciasto serowe na spód: na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy ser i masło, siekamy wszystko nożem na drobne kawałki. Dodajemy sól, migdały i rozmaryn i mieszamy, następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto łącząc składniki w jednolitą masę. Wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. W tym czasie żurawinę zalewamy wrzątkiem, aby zmiękła.

Przygotowujemy formę do pieczenia tarty o średnicy około 24 cm. Smarujemy ją masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy ciasto podsypując stolnicę niewielką ilością mąki. Wykładamy spód i 1 cm boków formy i wstawiamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika.
Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Wstawiamy formę z ciastem i pieczemy przez około 20-25 minut na jasno brązowy kolor.  Po tym czasie wyjmujemy formę, nie wyłączając piekarnika. W trakcie pieczenia kroimy ser.

Na upieczony spód (może być gorący) wykładamy śmietanę doprawioną solą i pieprzem. Układamy plasterki camemberta i posypujemy odsączoną z wody żurwiną. Wstawiamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy przez 4 - 5 minuty aż ser się roztopi. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...