Składniki:
spód:
120 g herbatników
30 g masła, w temperaturze pokojowej lub roztopionego
masa serowa:
700 g twarogu mielonego
70 g miodu
1 łyżka soku z cytryny
12 g żelatyny w proszku (3 łyżeczki) lub 3 listki żelatyny
40 ml wody
morelowy wierzch:
400 g moreli (waga w całości, z pestkami)
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka miodu
2 łyżeczki żelatyny
30 ml wody
Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód formy wysypujemy masę ciasteczkową, którą wyrównujemy grzbietem łyżki. Odstawiamy do schłodzenia na 30 minut.
masa serowa: Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Stawiamy na palniku i podgrzewamy, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Zdejmujemy z palnika, i odstawiamy do przestudzenia.
W misie miksera umieszczamy twaróg, dodajemy miód, skórkę i sok z cytryny. Całość miksujemy. Na sam koniec dodajemy przestudzoną żelatynę, dokładnie mieszamy.
Masę serową przelewamy na schłodzony spód. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
morelowy wierzch: Żelatynę zalewamy wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Stawiamy na palniku i podgrzewamy, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Zdejmujemy z palnika, odstawiamy do przestudzenia.
Puree morelowe mieszamy z sokiem z cytryny i miodem. Dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy.
Polewę morelową przelewamy na całkowicie stężałą masę serową. Schłodzamy w lodówce do jej stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz