6/18/2014

Chleb razowy na zakwasie ze słonecznikiem

Składniki:

250 g mąki żytniej razowej
250 g mąki pszennej,
płaska łyżka soli 
1 łyżka miodu,
2 szklanki wody
2-3 łyżki zakwasu
1 szklanka ziaren słonecznika 
1 szklanka płatków owsianych
1-2 łyżki zarodków pszenicy


Do naczynia wlewamy zakwas i dodajemy mąki razową i 1 szklankę ciepłej wody. Całość mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy przykryte ściereczką na noc . Następnego dnia dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Odkładamy 2-3 łyżki ciasta do słoiczka. Słoika po zakwasie nie myjemy (im starsza kultura bakterii tym lepszy chleb). Zakwas przechowujemy w lodówce do następnego wypieku.

Ciasto przekładamy do formy. Nagrzewamy piekarnik do 100°C i wyłączamy, wkładamy formę z ciastem na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Gdy chleb wyrośnie, pieczemy w piekarniku z termoobiegiem przez godzinę w temperaturze 180 C lub 200 C w piekarniku bez termoobiegu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...