Składniki:
250 g mąki żytniej razowej
250 g mąki pszennej,
płaska łyżka soli
1 łyżka miodu,
2 szklanki wody
2-3 łyżki zakwasu
1 szklanka ziaren słonecznika
1 szklanka płatków owsianych
1-2 łyżki zarodków pszenicy
Odkładamy 2-3 łyżki ciasta do słoiczka. Słoika po zakwasie nie myjemy (im starsza kultura bakterii tym lepszy chleb). Zakwas przechowujemy w lodówce do następnego wypieku.
Ciasto przekładamy do formy. Nagrzewamy piekarnik do 100°C i wyłączamy, wkładamy formę z ciastem na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Gdy chleb wyrośnie, pieczemy w piekarniku z termoobiegiem przez godzinę w temperaturze 180 C lub 200 C w piekarniku bez termoobiegu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz