Składniki (na 2 pizze o śr. ok 40 cm)
spód:
500 g mąki pszennej
2,5 łyżeczki suchych drożdży instant
3/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki cukru
1 i 1/3 szklanki wodyw temperaturze pokojowej
sos pomidorowy:
1 szklanka passaty pomidorowej,
2 łyżeczki suszonego oregano,
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
dodatki:
2 kulki mozzarelli, każda po 125 g
0,5 cukinii
4 plastry bakłażana
0,5 papryki (kolor dowolny lub mix)
6 pieczarek
1 mała czerwona cebula
oliwa z oliwek
Ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę lub blat. Formujemy kulę (ciasto może być dość rzadkie) i dzielimy ją na 2 części. Dwie części ciasta Kładziemy od siebie na w odstępie około 10 cm, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 250 C. Każdą z 2 blach smarujemy około 4 łyżkami oliwy z oliwek. Wykładamy pierwszą część ciasta na jednej z blaszek i rozciągamy je palcami po całej powierzchni, formując placek. Czynność powtarzamy zresztą ciasta na drugiej blasze.
Na placek nakładamy sos i układami dodatki: najpierw porwany rękami na kawałki ser mozarella. Bakłażana kroimy w 0,5 cm plastry. Posypujemy solą, odstawić na 15 minut. Cukinię kroimy obieraczką do warzyw na cieniutkie plasterki. Umyte pieczarki kroimy na plasterki, cebulę w cieniutkie piórka.
Tak przygotowane pizze wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut, aż do zrumienienia boków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz