6/06/2014

Prosta wegetariańska pizza z cukinią i bakłażanem

Składniki (na 2 pizze o śr. ok 40 cm) 

spód:

500 g mąki pszennej
2,5 łyżeczki suchych drożdży instant
3/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki cukru
1 i 1/3 szklanki wodyw temperaturze pokojowej

sos pomidorowy:

1 szklanka passaty pomidorowej, 
2 łyżeczki suszonego oregano, 
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól, świeżo zmielony czarny pieprz

dodatki:

2 kulki mozzarelli, każda po 125 g
0,5 cukinii 
4 plastry bakłażana
0,5 papryki (kolor dowolny lub mix)
6 pieczarek
1 mała czerwona cebula
oliwa z oliwek


Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. Wlewamy wodę i mieszamy ręką przez około 30 sekund, tylko do momentu połączenia się składników. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny, aż ciasto podwoi swiją objętość.

Ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę lub blat. Formujemy kulę (ciasto może być dość rzadkie) i dzielimy ją na 2 części. Dwie części ciasta Kładziemy od siebie na w odstępie około 10 cm, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 250 C. Każdą z 2 blach smarujemy około 4 łyżkami oliwy z oliwek. Wykładamy pierwszą część ciasta na jednej z blaszek i rozciągamy je palcami po całej powierzchni, formując placek. Czynność powtarzamy zresztą ciasta na drugiej blasze.

Na placek nakładamy sos i układami dodatki: najpierw porwany rękami na kawałki ser mozarella. Bakłażana kroimy w 0,5 cm plastry. Posypujemy solą, odstawić na 15 minut. Cukinię kroimy obieraczką do warzyw na cieniutkie plasterki. Umyte pieczarki kroimy na plasterki, cebulę w cieniutkie piórka.

Tak przygotowane pizze wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut, aż do zrumienienia boków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...