10/13/2014

Bezglutenowy obiad: łosoś na parze z brązowym ryżem i awokado

Brązowy ryż pełnoziarnisty to odmiana ryżu długoziarnistego, która charakteryzuje się mniej zaawansowanym procesem obróbki ziaren. W przeciwieństwie do tradycyjnego ryżu długoziarnistego jego ziarna nie są pozbawione warstwy otrębów, przez co zachowują więcej witamin oraz składników mineralnych, zwłaszcza błonnika pokarmowego. Ryż pełnoziarnisty posiada wyraźny smak oraz bardzo charakterystyczny brązowy kolor. Jest naturalnie bezglutenowy.

Co do łososia to wartość kaloryczna łososia przygotowanego na patelni grillowej jest nieco niższa w stosunku do łososia na parze, ale podczas grillowania dochodzi do utraty części dobrych tłuszczów.

Awokado, chociaż zawiera dużo kalorii, są to kalorie pełne wartości odżywczych. Tłuszcze awokado są zdrowe gdyż są to tłuszcze jednonienasycone oraz omega-3.

Składniki (2 porcje):

300 g filetu z łososia
100 g brązowego ryżu
1 średnie awokado
sól, pieprz
wybrane zioła (opcjonalnie)


Opłukany filet z łososia dzielimy na pół, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy białym pieprzem i solą. Rybę umieszczamy w parowarze. Jeśli chcemy wzbogacić smak, dodajemy do parującej wody przyprawy, np. rozmaryn, bazylię lub pół łyżeczki ziół prowansalskich. Łososia gotujemy na parze 20–25 minut. Jeśli zamiast gotowania na parze wybierzecie przygotowanie na patelni beztłuszczowej, skropioną sokiem z cytryny i posypaną ziołami rybę smażymy z każdej strony po kilka minut.

Ryż wrzucamy do wrzącej i osolonej wody, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 25-30 minut.

Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i wydrążamy środek.

1 komentarz:

  1. Jestem starsznie ciekawa jak to smakuje:) nie przekonam się póki nie przyrządze tego sama w domu:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...