10/04/2014

Ekspresowa tarta na cieście francuskim z serem pleśniowym i figami

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
100 g sera pleśniowego
2 łyżeczki płynnego miodu
2 łyżeczki listków tymianku
2 świeże figi
1 jajko


Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy na nim połowę prostokąta z gotowego ciasta francuskiego. Lekko zawijamy brzegi i nacinamy je nożem. Całe ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Całość posypujemy pokruszonym serem. Figi kroimy na cienkie plastry i układamy na wierzchu. Całość polewamy miodem i posypujemy suszonym tymiankiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 minut. Podajemy na ciepło lub całkiem wystudzone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...