10/05/2014

Jabłka smażone w cieście

Składniki:

0,5 kg jabłek
50 g cukru pudru
olej do smażenia

ciasto:

2 jajka
40 g cukru
100 g mąki
5 łyżek śmietany
szczypta soli


Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w krążki grubości 0,5 cm. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy śmietany (opcjonalnie można użyć tej samej ilości mleka), pianę z ubitych białek, przesianą mąkę. Całość lekko mieszamy, krążki jabłek nabijamy na widelec, zanurzamy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z 2 stron na złoty kolor. Usmażone placki układamy na ogrzanym talerzu i posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...