10/20/2014

Z serii śniadania: Szakszuka, czyli jajka w pomidorach po żydowsku

Składniki (1-2 porcje):


2 jajka
2 pomidory
0,5 łyżki oliwy extra vergine
0,5 ząbku czosnku
szczypta suszonego oregano
świeża kolendra

sól i świeżo zmielony pieprz


Pomidory zalewamy wrzącą wodą, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, wykrajamy szypułki, a miąższ kroimy w kostkę. Na małej patelni rozgrzewamy oliwę oraz pokrojony na cienkie plasterki czosnek, chwilę podsmażamy. Pomidory wykładamy, razem z sokiem, na patelnię, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i smażymy przez około 4 minuty. Łyżką robimy dwa zagłębienia w pomidorach i wbijamy w nie jajka, doprawiamy solą. Całość przykrywamy i gotujemy przez około 3 minuty lub do czasu aż białka będą ścięte. Posypujemy posiekaną kolendrą.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...