Składniki (dla 2 osób):
spód:
130 g mąki żytniej pełnoziarnistej
1 łyżka oliwy z oliwek
40 g jogurtu naturalnego
1 jajko
15 g otrębów owsianych
1 łyżeczka majeranku
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie:
200 g mieszanki warzyw mrożonych
2 jajka
sól, pieprz
spód:
130 g mąki żytniej pełnoziarnistej
1 łyżka oliwy z oliwek
40 g jogurtu naturalnego
1 jajko
15 g otrębów owsianych
1 łyżeczka majeranku
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie:
200 g mieszanki warzyw mrożonych
2 jajka
sól, pieprz
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C. Ze składników na spód zagniatamy ciasto. Masą wylepiamy formę do tarty wyłożoną papierem do pieczenia. Widelcem nakłuwamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Mrożoną mieszankę warzyw wstawiamy w przkrytym żaroodpornym naczyniu na 10 minut do kuchenki mikrofalowej o mocy 750 W. W ten sposób uzyskamy warzywa o soczystych kolorach, ugotowane na parze. W między czasie jajka roztrzepujemy widelcem z dodatkiem soli i pieprzu.
Na przestudzony spód wykładamy warzywa i zalewamy jajeczną masą. Z powrotem wstawimy do piekarnika na 20 minut. Najlepiej smakuje lekko wystudzona, ale na zimno też jest pyszna!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz