Składniki:
1-1,5 szklanki mleka
0,5 filiżanki śmietany kremówki
1 laska wanilii
3 żółtka
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mascarpone
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1/4 filiżanki espresso
Mleko i śmietanę przelewamy do rondelka i stawiamy na średnim ogniu. Laskę wanilii przekrajmy na pół i nożem zbieramy miąższ, który dodajemy do rondelka. Całość podgrzewamy. mieszając od czasu do czasu.
W międzyczasie, miksujemy żółtka i cukier do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy serek mascarpone i ponownie miksujemy.
Do mieszanki żółtek i cukru powoli wlewamy 1/4 filiżanki gorącego mleka, cały czas miksując. Taką mieszankę wlewamy do rondelka z pozostałym mlekiem i gotujemy na średnim ogniu, stale mieszając, przez około 5 minut, aż krem zgęstnieje. Na koniec dodajemy espresso i kawę rozpuszczalną. Mieszamy. Prawie gotowe lody przelewamy do pojemnika i wstawiamy na noc do lodówki. Rano przy użyciu maszyny do lodów otrzymujemy deser idealny. Lodowe tiramisu! Podajemy dobrze zmrożone, posypane odrobiną kakao w proszku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz