9/07/2014

Dlaczego francuski Lyon okrzyknięto światową stolicą gastronomii? FOTORELACJA

We francuskich restauracjach w Lyonie, można jeść tłuszcz wieprzowy smażony w tłuszczu wieprzowegym, mózg świni polany wieprzowym vinaigrette, sałatkę z kremowym smalcem, podroby gotowane wewnątrz pęcherza świni, kromową, gotowaną ala kaszankę, sałatkę z soczewicy z kiełbasą i pietruszką, a także grillowane kiełbaski w brioche. Z tych i innych powodów, Lyon, 76 lat temu, został okrzyknięty francuską, ale także światową stolicą gastronomii.

Ale prawdziwi smakosze nie jedzą tylko w restauracjach. Dla miłośników gotowania, niedzielne zakupy na targu, cukiernie, piekarnia to istny raj dla ziemi. Sami zobaczcie:


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...