Składniki (4 porcje):
filiżanka espresso
0,5 szklanki borówki
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru (1/4 szklanki)
250 g mascarpone
100 g podłużnych biszkoptów
do dekoracji: cukier puder, kakao
Zaparzamy kawę, wlewamy do głębokiego talerza. Odstawiamy do ostygnięcia. Owoce opłukujemy.
Żółtka wkładamy do szklanej miski, przesiewamy cukier puder i ubijamy mikserem na puszystą, jasną masę. Zmniejszamy obroty do średnich i stopniowo po 1 łyżce dodajemy ser mascarpone cały czas ubijając. Finalnie powinniśmy otrzymać puszystą, gęstą i jasną masę.
Biszkopty namaczamy w kawie, zanurzając je na chwilę po około 3 sekundy z każdej strony. Układamy na dnie przeźroczystego(wykorzystać połowę biszkoptów). Przykrywamy połową kremu i posypujemy połową owoców. Układamy drugą warstwę biszkoptów i kremu. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 - 3 godziny do schłodzenia. Przed podaniem posypujemy kakao, owocami i posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz