9/08/2014

Sernik limonkowy wg przepisu Nigelli Lawson

Składniki:

spód:

125 g herbatników
60 g masła
1 łyżeczka aromatu cytrynowego

masa serowa:

500 g serka śmietankowego
150 g cukru pudru
3 duże jajka
3 duże żółtka
150 ml kwaśnej śmietany
sok i skórka z 2 limonek


Herbatniki rozgniatamy na proszek lub blendujemy, a następnie dodajemy masło i kakao.
Całość mieszamy, aż powstanie wilgotna masa, którą wykładamy, dociskając, spód formy o średnicy  23 cm.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C. Serek przekładamy do miski, miksujemy 30 sekund, aby był jednolity i bardziej puszysty, a następnie dodajemy cukier i kakao. Potem dodajemy całe jajka, a następnie żółtka i na koniec kwaśną śmietaną. Wreszcie dodajemy sok i skórkę startą z limonek i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód, uderzamy formą o blat kilkakrotnie, aby pozbyć się nadmiaru powietrza i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut do godziny. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy 10 minut, po czym wyjmujemy sernik i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie już wystudzony wstawiamy go do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dekorujemy pokrojoną na ćwiartki lub plasterki limonką.

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...