Składniki:
spód:
125 g herbatników
60 g masła
1 łyżeczka aromatu cytrynowego
masa serowa:
500 g serka śmietankowego
150 g cukru pudru
3 duże jajka
3 duże żółtka
150 ml kwaśnej śmietany
Herbatniki rozgniatamy na proszek lub blendujemy, a następnie dodajemy masło i kakao.Całość mieszamy, aż powstanie wilgotna masa, którą wykładamy, dociskając, spód formy o średnicy 23 cm.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C. Serek przekładamy do miski, miksujemy 30 sekund, aby był jednolity i bardziej puszysty, a następnie dodajemy cukier i kakao. Potem dodajemy całe jajka, a następnie żółtka i na koniec kwaśną śmietaną. Wreszcie dodajemy sok i skórkę startą z limonek i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód, uderzamy formą o blat kilkakrotnie, aby pozbyć się nadmiaru powietrza i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut do godziny. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy 10 minut, po czym wyjmujemy sernik i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie już wystudzony wstawiamy go do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dekorujemy pokrojoną na ćwiartki lub plasterki limonką.
Robiłam go kiedyś - jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie i skoro jest wg przepisu Nigelli to musi być pyszny. ;)
OdpowiedzUsuńOjj, taki serniczek bym zjadła ;)
OdpowiedzUsuń