10/19/2014

Dietetyczna tarta pełnoziarnista z warzywami

Składniki (dla 2 osób):

spód:


130 g mąki żytniej pełnoziarnistej

1 łyżka oliwy z oliwek
40 g jogurtu naturalnego
1 jajko
15 g otrębów owsianych
1 łyżeczka majeranku 
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

nadzienie:


200 g mieszanki warzyw mrożonych

2 jajka
sól, pieprz





Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C. Ze składników na spód zagniatamy ciasto. Masą wylepiamy formę do tarty wyłożoną papierem do pieczenia. Widelcem nakłuwamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.



Mrożoną mieszankę warzyw wstawiamy w przkrytym żaroodpornym naczyniu na 10 minut do kuchenki mikrofalowej o mocy 750 W. W ten sposób uzyskamy warzywa o soczystych kolorach, ugotowane na parze. W między czasie jajka roztrzepujemy widelcem z dodatkiem soli i pieprzu.



Na przestudzony spód wykładamy warzywa i zalewamy jajeczną masą. Z powrotem wstawimy do piekarnika na 20 minut. Najlepiej smakuje lekko wystudzona, ale na zimno też jest pyszna!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...