3/26/2013

Ciasto czekoladowo-kokosowe

Czekolada i kokos to doskonałe połaczenie. Dla dodania smaku i kolorytu możemy podać je ze świeżymi owocami, np. podczas z sezonu z truskawkami lub z malinami.

Składniki (na 8-10 porcji):

ciasto:

120 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
0,5 łyżeczki aromatu kokosowego
2 duże jajka
225 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 g kakao w proszku
75 g wiórków kokosowych
250 ml mleka

polewa czekoladowa:

180 g pokrojonego masła 
200 g pokrojonej gorzkiej czekolady


ciasto: Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Natłuszczamy tortownicę i wykładamy ją papierem do pieczenia. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, a masło z cukrem i aromatem ucieramy mikserem na średnich obrotach. Następnie dodajemy jajka, po jednym na raz, cały czas ucierając. Po przełączeniu miksera na niskie obroty zaczynamy dodawać mieszankę mączną na zmianę z mlekiem. Gotową masę przekładamy łyżką do przygotowanej formy, wygładzając jej powierzchnię grzbietem łyżki. Pieczemy ok 50 minut, do momentu, aż włożona w środek wykałaczka będzie sucha po wyjęciu.

czekoladowa polewa: w kąpieli wodnej mieszamy masło z czekoladą na gładką masę. Następnie zdejmujemy ją z ognia i pozwalamy ostygnąć do temperatury pokojowej. Ubijamy masę czekoladową drewnianą do chwili, aż będzie całkiem gęsta i nadająca się do smarowania. Gotową polewą smarujemy wierzch i boki ciasta. Kroimy i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...