ZIELONE PESTO (alla Genovese)
Składniki:
2 duże garście liści świeżej bazylii
2 ząbki czosnku, obrane
75 g sera pecorino romano (parmezanu), startego
3 łyżki orzechów pinii
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
125 g świeżego makaronu penne
Umieszczamy liście bazylii, czosnek, starty ser pecorino i orzeszki pinii w blenderze i miksujemy, stopniowo dodając oliwę z oliwek, aż mieszanina osiągnie pożądaną konsystencję. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku.
PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW
Składniki:
6-7 pomidorów suszonych
2 łyżki orzeszków piniowych
1 ząbek czosnku
2 łyżki startego parmezanu
kilkanaście listków świeżej bazylii
5-6 łyżek oliwy
sól, pieprz
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na zimno, aż powstanie odpowiednia konsystencja. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli pesto jest zbyt gęste dodajemy więcej oliwy. Można wykorzystać oliwę ze słoika z pomidorami.
OGNISTE PESTO Z CHILI
Składniki:
4 papryczki chili
4 ząbki czosnku
mały kawałek imbiru
6 łyżek oliwy
Papryczki kroimy, usuwamy nasiona. Ząbki czosnku obieramy i kroimy. Podobnie postępujemy z imbirem. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy do makaronu, lub smarujemy bagietkę i podajemy z łagodnym serem. Używajmy ostrożnie, bo jest na prawdę piekielnie ostre!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz