3/01/2013

3 rodzaje PESTO - przepisy

Pesto - klasyczny włoski sos. Powszechnie dostępny w formie gotowej. Ale gotowe sosy nie umywają się do domowej roboty pesto. Pesto podajemy do dowolnego makaronu lub używamy jako dipu, ale możecie równie dobrze wypróbować go na świeżo gotowanych ziemniakach lub skropić nimi grillowane warzywa.


ZIELONE PESTO (alla Genovese) 

Składniki:
2 duże garście liści świeżej bazylii
2 ząbki czosnku, obrane
75 g sera pecorino romano (parmezanu), startego
3 łyżki orzechów pinii
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
125 g świeżego makaronu penne

Umieszczamy liście bazylii, czosnek, starty ser pecorino i orzeszki pinii w blenderze i miksujemy, stopniowo dodając oliwę z oliwek, aż mieszanina osiągnie pożądaną konsystencję. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku.

PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW
Składniki:
6-7 pomidorów suszonych
2 łyżki orzeszków piniowych
1 ząbek czosnku
2 łyżki startego parmezanu
kilkanaście listków świeżej bazylii
5-6 łyżek oliwy
sól, pieprz

Orzeszki pinii podsmażamy na patelni do momentu aż uzyskają złocisty kolor. Uważamy aby się nie przypaliły. Parmezan ścieramy na tarce o średnich oczkach. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na zimno, aż powstanie odpowiednia konsystencja. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli pesto jest zbyt gęste dodajemy więcej oliwy. Można wykorzystać oliwę ze słoika z pomidorami.

OGNISTE PESTO Z CHILI


Składniki:
4 papryczki chili
4 ząbki czosnku
mały kawałek imbiru
6 łyżek oliwy

Papryczki kroimy, usuwamy nasiona. Ząbki czosnku obieramy i kroimy. Podobnie postępujemy z imbirem. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy do makaronu, lub smarujemy bagietkę i podajemy z łagodnym serem. Używajmy ostrożnie, bo jest na prawdę piekielnie ostre!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...