3/02/2013

Torta Caprese

Robiąc rozeznanie odnośnie tego ciasta, okazało się, że istnieją trzy różne historie o tym, jak powstała Torta Caprese. Wspólnym wątkiem obu historii jest to, że została wymyślona na wyspie Capri, co było przypadkiem. Gospodyni, która gościła ciastem amerykańskich gangsterów, zapomniała dodać mąkę, lub , jak brzmi druga wersja, cukiernik po bezsennej nocy, zamiast mąki użył kakao w proszku. Ostatnia z legend głosi, że piekarz zawiódł na całej linii i dodał migdały zamiast mąki. Cokolwiek się wtedy nie stało, wszyscy powinniśmy się cieszyć, że do takiej pomyłki doszło. Aromat migdałów pomieszany z czekoladą! Pyszne.

Restauracje zazwyczaj serwują tą tartę z gałką lodów waniliowych lub z różnego rodzaju ciastkami.

Składniki (na ciasto o średnicy 22 cm):
255 g gorzkiej czekolady, posiekanej 
225 g masła
25 g kakao w proszku
1 łyżeczka aromatu migdałowego
250 g cukru pudru
1,5 szklanki mieloych migdałów, uprażonych
6 jaj



Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. Powoli roztapiamy czekoladę i masło w rondelku. W misce mieszamy trzepaczką roztopioną mieszankę czekolady, kakao w proszku, ekstrakt z migdałów i cukier do połączenia składników. Dodajemy mielone migdały i trzepaczką mieszamy, znów do połączenia składników. Dodajemy jajka po jednym na raz, każde następne dodajemy gdy pierwsze zostanie włączone do mieszanki.

Wlewamy otrzymaną mieszaninę do tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Upewniamy się, że mieszanka jest równa i gładka na górze. Pieczemy przez 50-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy do wystygnięcia i podajemy z czekoladą lub wiórkami i cukrem pudrem lub z bitą śmietaną . Buon Appetito!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...