Składniki (na 20-25 ciasteczek):
1,5 szklanki mąki
75 g kakao
1 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
250 g miękkiego masła
300 g cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mieszankę suchych składników do maślanej masy. Na przygotowane blachy nakładamy czubate łyżki ciasta, zostawiając po 5 cm ostępu. Pieczemy przez 18-20 min, aż krawędzie ciastek stwardnieją. Dla równomiernego zrumienienia w połowie czasu zamieniamy blachy miejscami. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy ciastka do ostygnięcia na tyle, żeby dało się je przełożyć, po czym przenosimy je na kratkę i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz