Wolę zielone szparagi niż białe, ale te też się nadają. Świeży i wyrafinowany smak szparagów idealnie komponuje się z kremowym i maślanym sosem holenderskim, który ma w sobie cytrynową nutę. Spróbuj tego przepisu, już jutro rano. :)
Składniki (na 2 porcje):
do szparagów:
400g świeżych szparagów
dobra oliwa z oliwek
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
sos holenderski:
2 łyżki masła, miękkiego
3 żółtka
150ml śmietany kremówki
szklanka drobno posiekanych ziół
(np. pietruszka, szczypiorek, mięta, tymianek)
1 łyżka świeżego soku z cytryny
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
tosty i jajka:
6 kromki chleba tostowego
masło
4 jaja
300 ml wody doprowadzamy do wrzenia w małym rondelku. Wszystkie składniki, z wyjątkiem soku z cytryny, mieszamy z solą i pieprzem w metalowej miseczce. Umieszczamy miskę nad gotującą się wodą - robimy łaźnię wodną . Trzepaczką stale mieszamy sos w misce na łaźni wodnej, aż sos będzie gęsty i gładki. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Masłem smarujemy kromki chleba i opiekamy je w piekarniku przez około 5 minut aż będą złociste i chrupiące.
Wodę w małym rondelku doprowadzamy do wrzenia i wkładamy jajka do wrzącej wody. Gotujemy dokładnie 5 minut, aby białko było ścięte a żółtko na pewno pozostało płynne. Na toście układamy szparagi, a na nich jajko.
O gotowaniu jajek przeczytasz więcej tu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz