Składniki:
200g herbatników
krem waniliowy:
250 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
2 torebki zagęstnika do śmietany
torebka cukru waniliowego
3 żółtka
krem czekoladowy:
100 g czekolady deserowej
150 g masła o temperaturze pokojowej
200 g cukru pudru
krem czekoladowo-orzechowy:
10 dag cukru pudru
6 dag orzechów laskowych
10 dag czekolady gorzkiej
7 dag masła
100 ml mleka
krem waniliowy: Masło wkładamy do miski. Ręcznym mikserem ubijamy je na puszysty krem, dodając po trochu przesiany cukier puder, zagęstnik do śmietany i cukier waniliowy. Żółtka rozbijamy widelcem i po trochę dodajemy do kremu, cały czas ubijając.krem czekoladowy: Czekoladę stapiamy w garnku ustawionym na drugim garnku z gotującą się wodą. Odstawiamy. Masło miksujemy na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Dodajemy czekoladę i znów miksujemy.
krem czekoladowo-orzechowy: Orzechy mielimy, a czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy. Dodajemy cukier puder i wystudzoną czekoladę. Powoli wlewamy mleko i wsypujemy orzechy. Masa powinna mieć konsystencję musu. Nie należy się martwić, że jest zbyt rzadka - pod wpływem zimna stężeje.
Tortownicę (ja użyłam tortownicy o średnicy 22cm) smarujemy masłem i wykładamy dno i boki formy herbatnikami. Dno pokrywamy grubą warstwą kremu waniliowego. Następna warstwa to krem czekoladowy na który układamy resztę herbatników. Na nie z kolei znów rozsmarowujemy krem waniliowy, a następnie krem czekoladowo-orzechowy i znów krem waniliowy. Reszty kremu orzechowego użyłam do dekoracji. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed wyjęciem z formy, objeżdzamy ciasto dookoła nożem.
pycha
OdpowiedzUsuń