Składniki:
ciasto:
1 szklanka mąki
pół szklanki zmielonych migdałów
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
8 łyżeczek zimnego masła, pokrojonego na kawałki
1 duże żółtko
krem:
2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
łyżeczka kardamonu w proszku
6 łyżek skrobi kukurydzianej
2 duże jajka
2 duże żółtka
szczypta soli
3 łyżki zimnego masła
Zawijamy ciasto w folię i schładzamy, aż będzie bardzo zimne.
Smarujemy masłem dno i boki fory do tarty. Rozwałkowane ciasto wykładamy równomiernie na dnie i na bokach formy. Schładzamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Dziurkujemy ciasto widelcem. Tartę pokrywamy papierem do pieczenia na który wysypujemy groch lub fasolę, aby obciążyć ciasto. Pieczemy przez 15-20 minut po czym usuwamy pergamin z obciążeniem. Pieczemy dalej do uzyskania złotego koloru. W sumie 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy ciasto do ostygnięcia.
krem: Do rondla wlewamy mleko w temp pokojowej z 1/4 filiżanki cukru i 4 strąkami kardamonu. Podgrzewamy dopóki nie będzie bardzo gorące, ale nie wrzące. Zdejmujemy z ognia i ostawiamy na co najmniej 30 minut. Podgrzej mleko, aż się bardzo gorąco.
Następnie ubijamy jajka i żółtka, sól i pozostały cukier na średnio-wysokich obrotach miksera, aż żółty zamieni się na blady a całość będzie bardzo gęsta. Przesiewamy skrobię kukurydzianą i kontynuujemy ubijanie. Usuwamy strąki kardamonu z mleka. Dodajemy gorące mleko do jaj, cukru i skrobi kukurydzianej i mieszamy. Przelewamy wszystko z powrotem do garnka i gotujemy na średnim ogniu, aż masa zacznie gęstnieć i pojawią się bąbelki. Mieszamy ciągle i gotujemy jeszcze przez minutę. Zdejmujemy z ognia i łączymy w zimnym masłem.
Przenosimy całość do czystej miski i zakrywamy folią. Odstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Gotowy krem rozprowadzamy równomiernie na upieczonym spodzie tarty. Układamy owoce. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Rewelacyjna!Poproszę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia,
Agata