Składniki:
2 szklanki mleka
2 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
70 g masła
szczypta soli
masło do smażenia
2 brzoskwinie
bita śmietana
cukier puder
W dużej misce ubijamy jajka z mlekiem (nie trzeba oddzielać białka od żółtka). Następnie porcjami dodajemy mąkę, cały czas ubijając, tak aby nie powstały grudki. Można to zrobić mikserem.Dodajemy szczyptę soli i rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy trzepaczką, aby otrzymać gładką konsystencje ciasta naleśnikowego. Gotowe ciasto odstawiamy na 30 minut do lodówki, a w tym czasie kroimy umyte brzoskwinie na plasterki i ubijamy śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru.
Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki, wlewając niewielką ilość ciasta i obracając patelnią tak, aby równomiernie pokryło całą jej powierzchnię. Kiedy brzegi naleśnika staną się złocistobrązowe, obracamy go na drugą stronę i dosmażamy przez kilkanaście sekund. Gotowe naleśniki odkładamy na talerz.
Gotowy naleśnik pokrywamy plasterkami brzoskwini, a następnie składamy dwukrotnie, aby powstał nam trójkąt. Kładziemy po 2 naleśniki na talerzu i oprószamy je cukrem pudrem. Obok nakładamy konkretną łyżkę bitej śmietany i podajemy. Smacznego!
Zobacz też: klasyczne Crepes Suzette
Cudowne :) Naleśniki to moja wielka słabość, mogłabym jeść je codziennie - takie na pewno!
OdpowiedzUsuńJedne z najsmaczniejszych nalesników w nowej odsłonie :)
OdpowiedzUsuńale rozkoszne! niczym lekki deser :]
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńfajnie smakować będzie również z serkiem waniliowym:) wyglądają pysznie te naleśniczki
OdpowiedzUsuńPiękne są te naleśniki. :)
OdpowiedzUsuńpychotka !! uwielbiam naleśniki a jeszcze bardziej brzoskwinie <3
OdpowiedzUsuń