6/02/2013

Naleśniki z brzoskiwiniami

Składniki:

2 szklanki mleka
2 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
70 g masła
szczypta soli
masło do smażenia
2 brzoskwinie
bita śmietana
cukier puder


W dużej misce ubijamy jajka z mlekiem (nie trzeba oddzielać białka od żółtka). Następnie porcjami dodajemy mąkę, cały czas ubijając, tak aby nie powstały grudki. Można to zrobić mikserem.
Dodajemy szczyptę soli i rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy trzepaczką, aby otrzymać gładką konsystencje ciasta naleśnikowego. Gotowe ciasto odstawiamy na 30 minut do lodówki, a w tym czasie kroimy umyte brzoskwinie na plasterki i ubijamy śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru.

Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki, wlewając niewielką ilość ciasta i obracając patelnią tak, aby równomiernie pokryło całą jej powierzchnię. Kiedy brzegi naleśnika staną się złocistobrązowe, obracamy go na drugą stronę i dosmażamy przez kilkanaście sekund. Gotowe naleśniki odkładamy na talerz.

Gotowy naleśnik pokrywamy plasterkami brzoskwini, a następnie składamy dwukrotnie, aby powstał nam trójkąt. Kładziemy po 2 naleśniki na talerzu i oprószamy je cukrem pudrem. Obok nakładamy konkretną łyżkę bitej śmietany i podajemy. Smacznego!

Zobacz też: klasyczne Crepes Suzette

7 komentarzy:

  1. Cudowne :) Naleśniki to moja wielka słabość, mogłabym jeść je codziennie - takie na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedne z najsmaczniejszych nalesników w nowej odsłonie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale rozkoszne! niczym lekki deser :]

    OdpowiedzUsuń
  4. fajnie smakować będzie również z serkiem waniliowym:) wyglądają pysznie te naleśniczki

    OdpowiedzUsuń
  5. pychotka !! uwielbiam naleśniki a jeszcze bardziej brzoskwinie <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...