6/15/2013

Tort orzechowy

Składniki:

75g orzechów włoskich
225g miękkiego masła
225g cukru trzcinowego
4 duże jajka 
225g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g miękkiego masła
150g cukru pudru, przesianego
250g krówki, z grubsza posiekanej
25g orzechów laskowych, pokrojonych na połówki


Rozgrzewamy piekarnik do 190 ° C. Smarujemy masłem dwie tortownice o średnicy 20cm i wykładamy krążkami papieru do pieczenia

Wkładamy orzechy do miksera i miksujemy je impulsowo aż posiekane na bardzo małe kawałki.
Umieszczamy masło i brązowy cukier, jajka, mąkę i proszek do pieczenia do malaksera i miksuemy  impulsowo aż  składniki będą dobrze połączone. Może trzeba będzie zdjąć pokrywę raz lub dwa razy i naciśnij mieszaninę dół z gumową szpachelką.
Dodajemy posiekane orzechy do ciasta i mieszamy, aż się połączą. Łyżką nakładamy mieszankę równomiernie do dwóch form i wygładzamy powierzchnię. Pieczemy na środkowym poziomie pieca przez 25 minut lub do momentu, aż ciasto dobrze wyrośnie.
Wyjmujemy formy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia na pięć minut przed odkrojeniem nożem wokół krawędzi każdego ciasta i obróceniem go na kratce. Zejmujemy ze spodu papier do pieczenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

krem: wkładamy masło do malaksera lub miski, dodajemy cukier puder i 150g  posiekanej krówki. Mieszamy, aż masa będzie gładka i kremowa. Dodajemy dodatkowo 2-3 łyżeczki mleka, jeżeli jest to konieczne, tak, żeby krem był lekki w smarowaniu.
Umieszczamy jeden ze spodów na paterze i rozprowadzamy połowę kremu. Nakładamy 2 spód i rozprowadzamy pow wierzchu i bokach pozostały krem. Dekorujemy połówkami orzechów laskowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...