Składniki (4 porcje):
1 szklanka cukru
4 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 laska cynamonu
1/2 cytryny, skórka, starta
2 szklanki mleka
Mieszamy mąkę kukurydzianą z 2 łyżkami zimnego mleka, a gdy dobrze wymieszamy wlewamy do pozostałych 2 filiżanek mleko. Powoli ogrzewamy mieszaninę, stale mieszając, aż zgęstnieje. Zdejmujemy garnek z ognia.
Wskazówka: Gdy mieszanina gęstnieje i poczujemy opór, mieszając, zdejmujemy garnek z ognia, aby nam się nic nie zwarzyło! Tekstura przegrzanego kremu będzie ziarnista zamiast gładka i kremowa.
Wyjmujemy laskę cynamonu i rozdzielamy krem do 4 kokilek. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. Przed podaniem podgrzewamy w mikrofalówce lub piekarniku grill. Po wyjęciu z lodówki posypujemy po wierzchu resztą cukru. Kiedy piekarnik jest gorący, umieszczamy kokilki w piekarniku i czekamy, aż cukier się skarmelizuje, zamieniając kolor na złoty i brązowy. To może potrwać 10 minut lub więcej, w zależności od piekarnika. Wyjmujemy i natychmiast podajemy. Jeśli chcemy, możemy podawać schłodzony krem, ale myślę, że ma więcej smaku, gdy podawany jest na ciepło.
Mmmm! Musi smakować fantastycznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam odgłos tej cukrowej skorupki, kiedy chcąc dostać się do środka, muszę ją rozłupać; )U Ciebie wygląda fantastycznie: )
OdpowiedzUsuń