Pancetta dodaje charakterystyczny smak wieprzowiny do makaronu i innych potraw. To tradycyjna baza dla wielu klasycznych makaronów, jak carbonara lub all'amatriciana.
6/22/2013
Przewodnik konesera : Pancetta
Pancetta jest często nazywana włoskim boczkiem. To w sumie prawda, ale w przeciwieństwie do zwykłego boczku, który jest najczęściej wędzony, pancetta nie jest wędzona, a utwardzana się w soli i przyprawach, takich jak gałka muszkatołowa, pieprz i koperek. Następnie jest suszona przez kilka miesięcy.
Poza Włochami, pancetta najczęściej jest rolowana tak, aby tłuszcz i mięśnie okręcały się wokół siebie. Pancetta może być również zrobiony w postaci grubego plastra, tak, że tłuszcz jest głównie na jednej stronie. Zrolowaną pancettę można normalnie pokroić w okrągłe plastry, cienkie jak papier, zanim dodamy ją do smażenia, natomiast pancettę w kawałki zwykle siekamy lub kroimy przed dodaniem do potrawy.
Pancetta dodaje charakterystyczny smak wieprzowiny do makaronu i innych potraw. To tradycyjna baza dla wielu klasycznych makaronów, jak carbonara lub all'amatriciana.
Pancetta dodaje charakterystyczny smak wieprzowiny do makaronu i innych potraw. To tradycyjna baza dla wielu klasycznych makaronów, jak carbonara lub all'amatriciana.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz