Składniki:
spód:
1,5 szklanki waniliowych ciasteczek maślanych
30g cukru
57g masła, roztopionego
masa:
230g serka homogenizowanego, w temp. pokojowej
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka wanilii
1 kubek bitej śmietany
wierzch z galaretki:
85g opakowanie galaretki o smaku truskawkowym
1/2 szklanki kostek lodu
300g truskawek, pokrojonych na pół
bita śmietana do dekoracji, według uznania
masa: W średniej misce ucieramy ser z 1/4 szklanki cukru i wanilią, do momentu aż całkowicie ciasto będzie gładkie i miękkie. Może to potrwać od kilku minut do 5 lub więcej, w zależności od temperatury sera.
W osobnej średniej misce, ubijamy śmietanę, na sztywno. Dodajemy 1/4 bitej śmietany do mieszaniny sera i mieszamy ręcznie. Następnie dodajemy resztę pozostałej bitej śmietany. Całość przekładamy do przygotowanej formy, wygładzając wierzch. Wkładamy do lodówki.
galaretkowy wierzch: Przygotowujemy galaretkę z godnie z instrukcją na opakowaniu. Dodajemy lód, mieszając, aż się całkiem rozpuści. Odstawiamy na 5 minut lub do czasu gdy lekko zgęstnieje. W tym czasie układamy i truskawki w jednej warstwie z ozdobnym motywem na wierzchu. Wylwamy zagęszczoną galaretkę na sernik. Przykrywamy folią, nie pozwalając plastikowi dotykać powierzchni galaretki. Chłodzimy przez kilka godzin lub całą noc.
Serwowanie: Wyjmujemy sernik z tortownicy i kroimy w plasterki. Podawajemy z klekem bitej śmietany, jeśli ktoś lubi.
Serniki na zimno są wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńNareszcie znalazłam jakiś normalny przepis na sernik na zimno beż żelatyny, dziękuję!
OdpowiedzUsuń