6/14/2013

Sangria

Pewnie nie wiele osób wie, że Sangaree to określenie znanego drinka Sangria. Najprawdopodobniej do Europy (jako napój) przywieźli go hiszpańscy koloniści z wypraw po wyspach rejonu morza karaibskiego.


Sangaree to przekręcone hiszpańskie słowo sangrie, oznaczające krew. Przygotowanie trunku było bardzo proste, ponieważ sporządzano je (podobnie jak dzisiaj) na bazie czerwonego wina z dodatkiem soku z owoców, brązowego cukru i gałki muszkatołowej.

Nie można wyobrazić sobie lepszego trunku w miejscach o tropikalnym lub ciepłym klimacie. Współcześnie podaje się Sangaree w temperaturze pokojowej z dodatkiem kostek lodu i świeżych cytrusów, by zintensyfikować smak wina, ale jeszcze w początkach ubiegłego wieku można było skosztować drinka robionego z mocnego piwa, wiśniowego wina, porto, whiskey lub brandy. Barmani mieszali napój z różnymi, aromatyzowanymi likierami, za każdym razem tworząc nowy i niepowtarzalny smak „krwistego trunku”.

Składniki:

3 części czerwonego wina
1 część soku z pomarańczy
2 części lemoniady
lód

owoce:

pomarańcze
cytryny/limonki
truskawki


Cienko kroimy 1 pomarańczę, truskawki i cytrynę. Sok z 3 pozostałych pomarańczy wyciskamy do dzbanka i dodajemy wino. Dobrze mieszamy, następnie dodajemy pokrojone owoce i lód.

Jak czytać etykiety win?

ZOBACZ TEŻ PRZEPIS NA BEZALKOHOLOWĄ SANGRIĘ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...