6/23/2013
Przygotowanie makaronu do lasagne
Gdy kilka lat temu na rynek wszedł makaron do lasagne, nie wymagający gotowania, wydawało się, że to koniec udręki. Wydawało się, że już nie będziemy musieli zmagać się z lepkim makaronem.-Jednak makaron bez ugotowania nie sprawdza się w lasagne z dużą ilością sos - np. na bazie pomidorów, mimo że może całkowicie pokryć makaron podczas pieczenia.
Ale suche płaty makaronu do lasagne to wciąż dobry pomysł. Odpowiednie,przed-gotowanie makaronu lasagne nie jest bardzo trudne.
Doprowadzamy garnek osolonej wody do wrzenia. Dodajemy makaron do garnka, za pomocą szczypiec, aby zapobiec ich sklejaniu się podczas gotowania. Tymczasem, rozkładamy kilka dużych czystych ręczników. Wyciągamy makaron z wrzącej wody, gdy jest ledwo giętki, ale nadal twardy. Po wyjęciu z wody, układamy makaron na ręczniku. Kładziemy dodatkową warstwę ręcznika na wierzch, jeśli potrzeba. Zostawiamy makaron do ostygnięcia przed robieniem lasagne.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
A ja jeszcze nie spotkałam się z makaronem do lasagne, którego nie trzeba by było wcale gotować. Wydawało mi się, że zawsze trzeba podgotować go przed chwilę, tak jak opisałaś, choć o wykładaniu na papier nie słyszałam.
OdpowiedzUsuńGotując makaron dolewam do wody jeszcze odrobinę oliwy i wtedy się nie skleja i rozdziela z łatwością
OdpowiedzUsuńDodanie oliwy nic nie dało, nadal się skleja. Natomiast to pojedyncze rozkładanie jest czasochłonne niestety. Czy można całą lazanie wraz z tym podgotowaniem makaronu, przygotować wcześniej i jedynie wstawić do piekarnika gdy przyjdą goście?
OdpowiedzUsuń