Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
pół cebuli, drobno posiekanej
ząbek czosnku, zgnieciony
200g risotto ryż, np. arborio
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
300ml wody
10 pomidorki, przekrojone na połówki
½ łyżeczki nasion kolendry, lekko zgniecionych
2 łyżki sera mascarpone
garść świeżej bazylii
Dodajemy ryż, mieszając w oliwie z oliwek. Smażymy przez 1-2 minuty, lub do czasu, gdy ryż
będzie półprzezroczysty. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodajemy wodę i doprowadzamy do łagodnego wrzenia. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 15 minut.
Tymczasem przekrojone na pół pomidorki kładziemy na blasze do pieczenia, skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek i doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Pieczemy w piekarniku przez 5-6 minut, aż pomidory będą delikatne.
Do tej pory, ryż powinien wchłonąć już całą wodę. Zdejmujemy pokrywę i dobrze mieszamy. Dodajemy ser mascarpone i posiekaną bazylię i dobrze mieszamy. Dodajemy wodę, jeśli risotto jest zbyt suche. Serwujemy, nakładając 3 łyżki risotto na talerz i dekorujemy podpieczonymi pomidorkami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz