8/24/2014

Sernik bananowy na zimno

Sernik na zimno wcale nie musi być waniliowy, ani z galaretką. Zdarza mi się, że czasem kupię za dużo bananów. I co z nimi zrobić? Placki i naleśniki nie, shake nie. No to może sernik! Ekspresowy w przygotowaniu, a smakuje na prawdę dobrze!


Składniki:

spód:

150 g herbatników
70 g masła, w temperaturze pokojowej lub roztopionego

masa serowa:

700 g twarogu mielonego
2 dojrzałe banany
50 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
12 g żelatyny w proszku (3 łyżeczki) 
40 ml wody
50 g wiórków kokosowych (opcjonalnie)

dodatkowo:
1 banan do dekoracji

spód: Herbatniki i masło kruszymy w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Na spód formy  o średnicy 20 cm wysypujemy masę ciasteczkową, którą wyrównujemy grzbietem łyżki. Odstawiamy do schłodzenia na 30 minut.

masa serowa: Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Stawiamy na palniku i podgrzewamy, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Zdejmujemy z palnika, i odstawiamy do przestudzenia.

W misie miksera umieszczamy twaróg, dodajemy cukier, rozgniecione widelcem banany, opcjonalnie wiórki kokosowe i sok z cytryny. Całość miksujemy. Na sam koniec dodajemy przestudzoną żelatynę, dokładnie mieszamy.

Masę serową przelewamy na schłodzony spód. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Po minimum godzinie na wierzchu układamy plastry banana zanurzone w soku z cytryny, aby nie zbrązowiały.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...