Przepis pochodzi z bloga kuchenne lasuchowanie. Delikatnie zmieniony, dzięki czemu ciasto łatwiej się wyrabia, a kształt zachwyca.
Składniki:
400 g mąki pszennej
130 ml mleka
1 jajko, roztrzepane
15 g świeżych drożdży (7 g suszonych)
40 g masła
30 g cukru
100 g posiekanej gorzkiej czekolady
1 łyżeczka soli
cukier do posypania
Świeże drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, jeśli używamy suszonych pomijamy ten krok. W misce bądź na płaskiej powierzchni roboczej wyrabiamy ciasto. Mieszamy mąkę, cukier, drożdże oraz sól. Dodajemy jajko i w przypadku suchych drożdży mleko. Miksujemy bądź zagniatamy do otrzymania gładkiej masy. Dodajemy miękkie masło i kontynuujemy zagniatanie (5 minut mikserem lub 10 minut ręcznie). Gładkie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C. Po tym czasie do masy dodajemy posiekaną czekoladę i ponownie zagniatamy. Ciasto dzielimy na 5 części, a z każdej formujemy długi walec. Układamy na papierze do pieczenia. Zaplatamy z nich warkocz. Zaokrąglamy, aby powstał wieniec. Ciasto na papierze przenosimy do okrągłego, żaroodpornego naczynia. Ciasto posypujemy cukrem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15-18 minut.
O mamo, to musi być cudownie pyszne!
OdpowiedzUsuń