8/30/2014

Francuskie brioche z czekoladą

Przepis pochodzi z bloga kuchenne lasuchowanie. Delikatnie zmieniony, dzięki czemu ciasto łatwiej się wyrabia, a kształt zachwyca.


Składniki

400 g mąki pszennej 
130 ml mleka 
1 jajko, roztrzepane 
15 g świeżych drożdży (7 g suszonych) 
40 g masła 
30 g cukru 
100 g posiekanej gorzkiej czekolady 
1 łyżeczka soli
cukier do posypania 

Świeże drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, jeśli używamy suszonych pomijamy ten krok. W misce bądź na płaskiej powierzchni roboczej wyrabiamy ciasto. Mieszamy mąkę, cukier, drożdże oraz sól. Dodajemy jajko i w przypadku suchych drożdży mleko. Miksujemy bądź zagniatamy do otrzymania gładkiej masy. Dodajemy miękkie masło i kontynuujemy zagniatanie (5 minut mikserem lub 10 minut ręcznie). Gładkie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.


Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C. Po tym czasie do masy dodajemy posiekaną czekoladę i ponownie zagniatamy. Ciasto dzielimy na 5 części, a z każdej formujemy długi walec. Układamy na papierze do pieczenia. Zaplatamy z nich warkocz. Zaokrąglamy, aby powstał wieniec. Ciasto na papierze przenosimy do okrągłego, żaroodpornego naczynia. Ciasto posypujemy cukrem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15-18 minut.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...