Składniki:
175 g mąki pełnoziarnistej
50 g mąki pszennej
100 g masła
4 łyżki mleka
4 łyżki cukru
szczypta imbiru
50 g zmielonych płatków owsianych
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
kurkumy (na czubku noża)
Piec nagrzewamy do 180 C. Płatki owsiane mielimy blenderem. Wszystkie składniki dodajemy do siebie w podanej kolejności, miksujemy na niskim/ średnim biegu do połączenia składników. Następnie ręcznie zagniata,y nie klejące się ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części (tak jest wygodniej i ciasto mniej się kruszy podczas wałkowania) i wykładamy na posypany mąką blat. Wałkujemy na grubość ok. 4-6 mm. Ciasteczka wykrajamy szklanką o śr. 7 cm (można mniejsze, wg uznania)- powinno wyjść ok 20 szt. Każde ciasteczko nakłuwamy kilkanaście razy wykałaczką lub drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Pieczemy ok. 10-15 min, w zależności od piekarnika. Studzimy na kratce. Smacznego!
best
OdpowiedzUsuńNiby proste zdjęcie, a ile ma w sobie uroku;)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciastka :)
OdpowiedzUsuńhttp://bonapetit2xm.blogspot.com/