8/29/2014

Ciasteczka digestive


Składniki:


175 g mąki pełnoziarnistej
50 g mąki pszennej 
100 g masła
4 łyżki mleka 
4 łyżki  cukru
szczypta imbiru
50 g zmielonych płatków owsianych 
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
kurkumy (na czubku noża)


Piec nagrzewamy do 180 C. Płatki owsiane mielimy blenderem. Wszystkie składniki dodajemy do siebie w podanej kolejności, miksujemy na niskim/ średnim biegu do połączenia składników. Następnie ręcznie zagniata,y nie klejące się ciasto.

Ciasto dzielimy na dwie części (tak jest wygodniej i ciasto mniej się kruszy podczas wałkowania) i wykładamy na posypany mąką blat. Wałkujemy na grubość ok. 4-6 mm. Ciasteczka wykrajamy szklanką o śr. 7 cm (można mniejsze, wg uznania)- powinno wyjść ok 20 szt. Każde ciasteczko nakłuwamy kilkanaście razy wykałaczką lub drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Pieczemy ok. 10-15 min, w zależności od piekarnika. Studzimy na kratce. Smacznego!


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...