Składniki:
300 g piersi z kurczaka, bez kości
marynata:
1-2 łyżeczki gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki chili w proszku
1 łyżeczka przyprawy tandoori masala
sos:
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1 zielona papryczka chilli, pokrojona
0,5 łyżeczki kminku w proszku
0,5 łyżeczki czerwonego chilli w proszku
1 łyżeczka soli
250 g przecieru pomidorowego
10 orzechów nerkowca
1 czubata łyżka ketchupu
0,5 łyżeczki cukru
1/4 szklanki wody
0,5 szklanki mleka
2 łyżki śmietany
1/4 łyżeczki przyprawy garam masala
1 łyżeczka kozieradki, rozgniecionej
marynata: W misce łączymy wszystkie składniki marynaty, dodajemy kurczaka kawałki kurczaka, nacieramy dokładnie mięso i odstawiamy na co najmniej 2 - 3 godziny.
Orzechy moczymy przez 2 - 3 godziny w gorącej wodzie, a następnie odcedzamy i mielimy na na drobną pastę.
sos: na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i natychmiast dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Następnie dodajemy pokrojoną zieloną papryczkę, kminek w proszku, czerwone chilli w proszku i sól. Dodajemy 1 łyżkę wody i całość dokładnie mieszamy.
Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy, aż część wody wyparuje a sos zgęstnieje.
Wtedy zmniejszamy ogień i dodajemy pastę z orzechów, ciągle mieszając. Następnie dodajemy ketchup, cukier i 1/4 szklanki wody.
Na oddzielnej patelni podsmażamy przez 4 - 5 minut zamarynowane kawałki kurczaka. Jeśli przeciągniemy smażenie, kurczaka będzie twardy. Odstawiamy.
Gdy sos zacznie ponownie wrzeć, dodajemy kawałki kurczaka i gotujemy razem przez minutę.
Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Całość gotujemy jeszcze przez minutę, a następnie dodajemy śmietanę i dobrze mieszamy.
Na koniec gotowanie dodajemy garam masala i pokruszoną kozieradkę. Mieszamy.
Gotowe danie wykładamy do miski i dekorujemy plastrem pomarańczy i kleksem śmietany
Jako, że danie to należy do specjałów kuchni indyjskiej, będzie doskonale smakowało w towarzystwie tandoori roti lub chlebka naan.
UWAGI:
1. Mleko, przed dodaniem do sosu, powinno być w temperaturze pokojowej.
2. Mleko i śmietanę dodajemy po wcześniejszym zmniejszeniu ognia.
3. Przyprawę garam Masala dodajemy dopiero na samym końcu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz