8/27/2014

Szczypta orientu: KURCZAK BUTTER MASALA

Biryani, chlebek naan, kurczak tikka no i oczywiście kurczak butter masala znają chyba wszyscy miłośnicy kuchni hinduskiej. Autentyczny kurczak butter masala jest słodko-kwaśny, ale to do czego przyzwyczaiły nasze podniebienia orientalne restauracje jest delikatne, kremowe, lekko pikante. To fakt, że danie to jest bardzo kaloryczne ale za to jakie smaczne! I wcale nie takie trudne w przygotowaniu jakby się mogło wydawać.


Składniki

300 g piersi z kurczaka, bez kości 

marynata

1-2 łyżeczki gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka soli 
1/2 łyżeczki chili w proszku 
1 łyżeczka przyprawy tandoori masala

sos

2 łyżki masła 
2 ząbki czosnku 
1 zielona papryczka chilli, pokrojona 
0,5 łyżeczki kminku w proszku 
0,5 łyżeczki czerwonego chilli w proszku  
1 łyżeczka soli 
250 g przecieru pomidorowego
10 orzechów nerkowca 
1 czubata łyżka ketchupu
0,5 łyżeczki cukru 
1/4 szklanki wody 
0,5 szklanki mleka 
2 łyżki śmietany 
1/4 łyżeczki przyprawy garam masala 
1 łyżeczka kozieradki, rozgniecionej

marynata: W misce łączymy wszystkie składniki marynaty, dodajemy kurczaka kawałki kurczaka, nacieramy dokładnie mięso i odstawiamy na co najmniej 2 - 3 godziny.
Orzechy moczymy przez 2 - 3 godziny w gorącej wodzie, a następnie odcedzamy i mielimy na na drobną pastę.

sos: na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i natychmiast dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Następnie dodajemy pokrojoną zieloną papryczkę, kminek w proszku, czerwone chilli w proszku i sól. Dodajemy 1 łyżkę wody i całość dokładnie mieszamy.

Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy, aż część wody wyparuje a sos zgęstnieje.
Wtedy zmniejszamy ogień i dodajemy pastę z orzechów, ciągle mieszając. Następnie dodajemy ketchup, cukier i 1/4 szklanki wody.

Na oddzielnej patelni podsmażamy przez 4 - 5 minut zamarynowane kawałki kurczaka. Jeśli przeciągniemy smażenie, kurczaka będzie twardy. Odstawiamy.

Gdy sos zacznie ponownie wrzeć, dodajemy kawałki kurczaka i gotujemy razem przez minutę.
Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Całość gotujemy jeszcze przez minutę, a następnie dodajemy śmietanę i dobrze mieszamy.
Na koniec gotowanie dodajemy garam masala i pokruszoną kozieradkę. Mieszamy.

Gotowe danie wykładamy do miski i dekorujemy plastrem pomarańczy i kleksem śmietany

Jako, że danie to należy do specjałów kuchni indyjskiej, będzie doskonale smakowało w towarzystwie tandoori roti lub chlebka naan.

UWAGI:

1. Mleko, przed dodaniem do sosu, powinno być w temperaturze pokojowej.
2. Mleko i śmietanę dodajemy po wcześniejszym zmniejszeniu ognia.
3. Przyprawę  garam Masala dodajemy dopiero na samym końcu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...