8/19/2014

Lekkie naleśniki z sosem jogurtowo-malinowym

Składniki:

naleśniki (ok. 10 sztuk):

150 g mąki
2 jajka
250 ml mleka
szczypta soli
woda mineralna lub zwykła woda
masło lub olej roślinny do smażenia

sos:

150 g malin
25 g drobnego cukru
250 g jogurtu naturalnego

dodatkowo garść malin do dekoracji


Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, mleko i sól. Całość miksujemy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Przed samym smażeniem dodajemy do ciasta wodę w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (około 1/2 - 3/4 szklanki). Naleśniki smażymy z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni teflonowej z cienkim dnem, na małej ilości masła lub oleju roślinnego.

Maliny miksujemy z jogurtem i cukrem. Część sosu rozsmarowujemy na naleśnikach i składamy je na trójkąty. Resztę sosu wylewamy na wierzch. Dekorujemy malinami i listkiem mięty.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...