Składniki (4 porcje):
kotlety rybne (8 sztuk):
300 g filetów z białej ryby
2 duże cebule
1 bułka kajzerka
50 ml mleka
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz
marchewka z groszkiem:
0,5 kg marchewki
szklanka groszku świeżego, mrożonego lub konserwowego
łyżka masła
łyżeczka cukru
ćwierć łyżeczki soli
łyżka mąki
2 torebki ryżu
Marchew obieramy, myjemy i kroimy w kostkę (ja użyłam marchewek baby). Pokrojoną marchewkę wrzucamy z groszkiem do garnka. Całość zalewamy wodą aby przykryć warzywa. Dodajemy masło, cukier i sól. Gotujemy do miękkości. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do marchewki, mieszamy i gotujemy jeszcze minutę.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Wygląda bardzo domowo. Nigdy nie przepadałam za kotletami rybnymi, ale na taką wersję na pewno się kiedyś skuszę. Dzięki za przepis !
OdpowiedzUsuńpyszny obiadek ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie! Blog o zdrowym odżywianiu, treningach stylu życia ale nie tylko..
http://aktywnaty.blogspot.com/