8/28/2014

Prosty, zdrowy obiad: kotlety rybne z ryżem i marchewką z groszkiem

Składniki (4 porcje): 

kotlety rybne (8 sztuk): 

300 g filetów z białej ryby
2 duże cebule 
1 bułka kajzerka  
50 ml mleka
1 jajko 
1 łyżka bułki tartej 
sól, pieprz

marchewka z groszkiem:

0,5 kg marchewki
szklanka groszku świeżego, mrożonego lub konserwowego
łyżka masła
łyżeczka cukru
ćwierć łyżeczki soli
łyżka mąki

2 torebki ryżu


Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do miękkości. Bułkę kajzerkę rwiemy na kawałki i moczymy w mleku. Filety rybne, namoczoną bułkę (wraz z mlekiem) i podsmażoną cebulę mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy surowe jajko, przyprawiamy i mieszamy. Formujemy kotlety, każdy lekko obsypujemy bułką tartą i smażymy na patelni, pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż się przyrumienią.

Marchew obieramy, myjemy i kroimy w kostkę (ja użyłam marchewek baby). Pokrojoną marchewkę wrzucamy z groszkiem do garnka. Całość zalewamy wodą aby przykryć warzywa. Dodajemy masło, cukier i sól. Gotujemy do miękkości. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do marchewki, mieszamy i gotujemy jeszcze minutę.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.



3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo domowo. Nigdy nie przepadałam za kotletami rybnymi, ale na taką wersję na pewno się kiedyś skuszę. Dzięki za przepis !

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie! :)

    Zapraszam do mnie! Blog o zdrowym odżywianiu, treningach stylu życia ale nie tylko..
    http://aktywnaty.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...