12/28/2012

Empanadas z łososiem, szpinakiem i kozim serem

Empanadas to nietypowe rogalikipierożki. Nadziewane są najczęściej mięsnym farszem z warzywami lub seremSmażone w oleju lub pieczone na blasze. Do ich zrobienia można wykorzystywać ciasto podobne do ciasta francuskiego, pierogowego lub chlebowego. 

Występują w różnych odmianach, zależnie od kraju i regionu. Są popularnym daniem w Ameryce Południowe, szczególnie w Argentynie i Chile. Moje ulubione to te, których ciasto jest bardzo cieniutkie i zrobione na maśle (w wielu miejscach wciąż jest to tradycyjnie smalec lub kombinacja masła z margaryną), z dużą ilością nadzienia. 

W Argentynie do przygotowywania empanad używa się mąki tortowej,  ale często robię też zdrowszą wersję z dodatkiem mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej. Moje ulubione nadzienie to wędzony łosoś, szpinak i kozi ser. 


Składniki:
ciasto klasyczne:

1kg mąki tortowej
1 łyżeczka soli 
250g rozpuszczonego masła
1 1/2 szklanki wody w temp. pokojowej (375ml)

ciasto razowe:
500g mąki tortowej
500g mąki pszennej / orkiszowej razowej
1 łyżeczka soli
250g rozpuszczonego masła
1 3/4 szklanki wody w temp. pokojowej (438ml)

nadzienie:
6 plastrów wędzonego na zimno łososia
4 plastry koziego sera (może być naturalny albo ziołowy)
2 garście świeżego szpinaku

dodatkowo 1 jajko


W dużej misce mąkę mieszamy z solą, dodajemy rozpuszczone masło i wodę. Dłonią delikatnie mieszamy składniki, formujemy kulę. Ważne: ciasta staramy się nie zagniatać, ugniatamy je tylko tyle, by połączyć wszystkie składniki. Kulę zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na pół godziny/godzinę w temperaturze pokojowej do odpocznięcia.

Po tym czasie dzielimy je na 4 części. Bierzemy jedną część (pozostałe trzymamy przykryte folią, by nie wyschły) i na posypanym mąką blacie/stolnicy bardzo cieniutko rozwałkowujemy na grubość ok. 2mm. Przykrywamy folią i zostawiamy do odpocznięcia na 15 minut. Nagrzewamy piekarnik do 
250 C. Dwie duże blaszki (od piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia.

Pierścieniem cukierniczym/talerzykiem/miseczką o średnicy 12 - 14 cm wycinamy krążki ciasta. Strzepujemy nadmiar mąki z ciasta, brzegi (tylko jedną stronę!) smarujemy wodą, używając pędzla lub po prostu palca.


Łososia i kozi ser kroimy na 8 kawałków. Szpinak myjemy i siekamy. Do każdego pierożka wkładamy po kawałku łososia, sera i odrobinie szpinaku.W sumie w środku powinna być czubata łyżka nadzienia. Składamy empanadę, dobrze dociskając brzegi. Robimy falbankę albo przyciskamy brzegi widelcem. 
Rozwałkowuję kolejne porcje ciasta i powtarzam wycinanie i nadziewanie aż do zużycia całości.
Gotowe empanady smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 
20 - 25 minut aż będą bardzo złote


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...