Cranachan to tradycyjny szkocki deser sporządzany na bazie bitej śmietany, miodu, malin i prażonych płatków owsianych nasiąkniętych szkocką whiskey.
Stary sposób przyrządzania tego deseru wymagał podania do stołu wszystkich składników, tak aby każdy mógł samodzielnie skomponować deser według uznania. Dawniej przygotowywano go najczęściej w czasie żniw, kiedy dostępne były świeże owoce. Znane są także inne warianty tego deseru z wykorzystaniem ciemnobrązowego ale lub melasy.
Najlepszym naczyniem do podawania Cranachan jest długa szklanka. Kolejno układane warstwy tworzą piękną kolorystycznie i bardzo smakowitą kompozycję.
Składniki (4 porcje):
300 ml śmietany kremówki
2 łyżki whisky
ok. 250 g malin z syropu lub kompotu
50 g cukru
120 g płatków owsianych
płynny miód
cukier wanilinowy
Cukier wsypujemy do rondelka, dodajemy 2 łyżki wody i zostawiamy na małym ogniu. W między czasie na rozgrzaną patelnię wysypujemy płatki owsiane i mieszamy aż się zarumienią. Złociste płatki wsypujemy do szklanego naczynia- zapobiegnie to dalszemu pieczeniu. Płatki mieszamy z gotowym karmelem, następnie wykładamy na papier do pieczenia, aż ostygną. Ubijamy śmietanę z łyżką cukru i szczyptą cukru wanilinowego. Na koniec dodajemy whisky. Wszystkie składniki nakładamy warstwami do wybranych szklanek. Na płatki owsiane dodajemy płynny miód. Dekorujemy liściem mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz