6/14/2013

Risotto z pomidorami i bazylią

Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek
pół cebuli, drobno posiekanej
ząbek czosnku, zgnieciony
200g risotto ryż, np. arborio
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
300ml wody
10 pomidorki, przekrojone na połówki
½ łyżeczki nasion kolendry, lekko zgniecionych
2 łyżki sera mascarpone
garść świeżej bazylii


Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu, dodajemy oliwę z oliwek i delikatnie podsmażamy cebulę przez 3-4 minuty lub do miękkości. Dodajemy czosnek i smażyć przez kolejną minutę.

Dodajemy ryż, mieszając w oliwie z oliwek. Smażymy przez 1-2 minuty, lub do czasu, gdy ryż
będzie półprzezroczysty. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodajemy wodę i doprowadzamy do łagodnego wrzenia. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 15 minut.

Tymczasem przekrojone na pół pomidorki kładziemy na blasze do pieczenia, skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek i doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Pieczemy w piekarniku przez 5-6 minut, aż pomidory będą delikatne.

Do tej pory, ryż powinien wchłonąć już całą wodę. Zdejmujemy pokrywę i dobrze mieszamy. Dodajemy ser mascarpone i posiekaną bazylię i dobrze mieszamy. Dodajemy wodę, jeśli risotto jest zbyt suche. Serwujemy, nakładając 3 łyżki risotto na talerz i dekorujemy podpieczonymi pomidorkami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...