Składniki:
300 g ziemniaków
1 łyżeczka suszonych drożdży instant
1 łyżka cukru
1 jajko
600 g mąki
3 łyżki miękkiego masła
2 łyżeczki soli
1 łyżka sezamu do posypania
Wodę studzimy, lekko ciepłą mieszamy z drożdżami i odstawiamy na 15 minut. Ziemniaki ugniatamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę. Do drożdży dodajemy pozostałe składniki wyrabiając gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny.
Z wyrośniętego ciasta formujemy paluchy, które układamy na blasze zostawiając między nimi 5 cm odstępy.
Smarujemy wierzch każdego palucha oliwą i posypujemy sezamem i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 C. Wstawiamy paluchy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut, do czasu zrumienienia. Studzimy na kuchennej kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz