8/22/2013

Chlebki ala italiana z plastrem ziemniaka


Składniki (12 sztuk):

3 szklanki semoliny 
4,5 szklanki zwykłej mąki pszennej
2,5 łyżeczki suchych drożdży
1/3 szklanki ciepłej wody
3 male szklanki letniej wody
1/4 szklanki oliwy
2 łyżki śmietany 30%
1 niecała łyżka soli morskiej
2  średnie ziemniaki, obrane i ugotowane
świeża bazylia



W dużej misce rozprowadzamy drożdże w ciepłej wodzie i  odstawiamy je na 15 minut.
W osobnym naczyniu mieszamy letnią wodę, oliwę, śmietanę i sól. Do miski z drożdżami dodajemy mąki, mieszamy, a następnie stopniowo dodajemy wodę z oliwą i śmietaną, cały czas mieszając i wyrabiając ciasto.

Następnie ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wyrabiamy przez około 8-10 minut. Gotowe ciasto powinno być elastyczne. Sprawdzamy to wciskając palec w ciasto - zagłębienie po chwili powinno zniknąć-
Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Dzielimy ciasto na 12 kawałków i z każdego kawałka formujemy kulę. Odstawiamy, przykryte ściereczką na kolejne 10 minut. po tym czasie każdą kulę rozpłaszczamy kłykciami na okrągły placek. Odstaw na kolejne 10 minut po czym posmaruj każdy resztką oliwy. Ziemniaki kroimy w poprzek.  Na każdym placku układamy plaster ziemniaka i posypujemy posiekana świeża bazylia.
Placki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C przez około 15-18 minut. Gotowe chlebki podajemy gdy są jeszcze cieple.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...