Tajemnicą strudla jest ciasto zrobione z wody, mąki, jajek i odrobiny tłuszczu. Musi być ono bardzo elastyczne. Piekarze twierdzą, że dobrze przygotowane ma być tak cienkie, żeby dało się czytać gazetę, która jest pod nim rozłożona. Na tak przygotowaną bazę nakładamy ulubione nadzienie: jabłka z rodzynkami i cynamonem, wiśnie albo biały ser. Zawijamy delikatnie i zapiekamy 10 min. w bardzo wysokiej temperaturze, żeby ciasto się zarumieniło, a owoce pozostały dość świeże.
Kruche, warstwowe ciasto, ogromna ilość owoców, a do tego gałka lodów waniliowych lub czekoladowych a najlepiej obu naraz. :)
Składniki:
ciasto:
0,5 kg mąki tortowej
200 ml wody
szczypta soli
75 ml oleju
nadzienie:
1 kg jabłek (najlepiej kwaśnych)150 g cukru
płaska łyżeczka cynamonu
150 g rodzynek
lody czekoladowe i/lub waniliowe
2 łyżki roztopionego masła
olej do posmarowania ciasta
¾ szklanki bułki tartej
Do dużej miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy, aż stanie się jednolite i gładkie. Z ciasta formujemy kulkę i smarujemy olejem, odstawiamy na 20 min (ciasta nie należy przykrywać).
W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy w dosyć cienkie plasterki. Dodajemy cukier, cynamon, rodzynki i razem mieszamy.
Czystą kuchenną ściereczkę kładziemy na stolnicy i dosyć obficie obsypujemy mąką. Po 20 minutach ciasto zaczynamy rozciągać na ręku jak pizze, ewentualne możemy go rozwałkować. Ciasto musi być bardzo cienkie. Kładziemy je na ściereczce i za pomocą pędzelka kuchennego smarujemy roztopionym masłem (część masła zostawiamy do posmarowania wierzchu przed pieczeniem). Następnie obsypujemy równomiernie bułką tartą i wykładamy przygotowane wcześniej jabłka. Ciasto zwijamy jak roladę pomagając sobie ściereczką i przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy lekko masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C, pieczemy do uzyskania złotej skórki ok. 20-30 min. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z gałką lodów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz