8/20/2013

Piersi z kaczki na tagliatelle w sosie pomarańczowo-pieprzowym z gotowanymi warzywami

Składniki (na 4 porcje):

4 pojedyncze piersi kaczki
300 g makaronu tagliatelle
4 suszone pomidory w oliwie
1/3 pęczka natki pietruszki, drobno posiekanej
8 różyczek brokuła
8 mini kolb kukurydzy
8 marchewek 'baby'

marynata:
2 łyżki octu balsamicznego,
3 łyżki płynnego miodu,
1 szalotka drobno posiekana,
pieprz,sól

sos:
1 szklanka bulionu drobiowego
1 szklanka soku pomarańczowego
4 łyżki białego wytrawnego wina 
biały pieprz (zmielony)
1 łyżka zielonego marynowanego pieprzu
sól

Piersi z kaczki nacinamy ukośnie od strony ze skórą. Składniki marynaty łączymy, piersi zalewamy marynatą i odstawić na około godzinę.

Zamarynowane piersi oczyszczamy z marynaty. kładziemy na żeliwną patelnie z gorącym olejem najpierw stroną skóry do dołu i smażymy na zloty kolor, około 6 min, odlewamy nadmiar wytopionego tłuszczu, a  następnie przewracamy i smażymy kolejne 6 minut.

Rada: Piersi kaczki smażymy krótko. Mięso w środku powinno być różowe.


Warzywa gotujemy w osolonej wodzie. Najpierw wrzucamy marchewki,po kilku minutach kolby kukurydzy, a na koniec brokuła. Gdy warzywa są już ugotowane, odlewamy wodę.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcja na opakowaniu. odcedzony makaron przekładamy na patelnie z rozgrzana oliwa. dodajemy pokrojone drobno, odcedzone z zalewy, suszone pomidory i posiekana natkę pietruszki, dokładnie mieszamy. Przykrywamy i zestawiamy z ognia.

Żeby kaczka nie była surowa w środku, patelnie z piersiami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok 8 minut. Użycie piekarnika pozwoli nam uniknąć spalenia mięsa na patelni. Wyjmujemy z piekarnika, nacinamy ukośnie w odstępach około 2-2,5 cm i owijamy w folię aluminiową, aby nie wystygło. Do tłuszczu na patelni dodajemy bulion, sok, wino. Zagotowujemy sos na mocnym ogniu. Przecedzamy przez sitko, przyprawiamy solą oraz białym i zielonym pieprzem.

Makaron wykładamy na głęboki talerz. Układamy ugotowane warzywa, a na nich nacięte piersi kaczki. Polewamy sosem.

1 komentarz:

  1. Pysznie i wykwintnie. Przepadam za mięsem kaczki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...