Sałatka grecka, inaczej zwana sałatką wiejską, składa się ze świeżych, sezonowych warzyw. W wakacje są to zawsze dojrzałe, słodkie pomidory, ogórek, zielona papryka, czerwona cebula, czarne oliwki z pestką i oryginalny, prawdziwy ser feta. Jako dodatek na talerzu mogą pojawić się np. kapary, a całość polewa się oliwą z oliwek (którą można wzbogacić odrobiną octu winnego i oregano) i posypuje solą i pieprzem. Sałatka grecka podana z białym pieczywem może z powodzeniem zastąpić tradycyjny obiad.
Składniki (2 porcje):
sałata lodowa, rukola i roszponka
1 nieduży ogórek
2 małe pomidory
1 mała cebula
4-6 czarnych oliwek z pestka
1/4 strąka papryki zielonej
1 gruby plaster sera feta
oliwa z oliwek
ocet winny
sól
pieprz
oregano
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz