8/23/2013

Sałatka grecka

Sałatka grecka, inaczej zwana sałatką wiejską, składa się ze świeżych, sezonowych warzyw. W wakacje są to zawsze dojrzałe, słodkie pomidory, ogórek, zielona papryka, czerwona cebula, czarne oliwki z pestką i oryginalny, prawdziwy ser feta. Jako dodatek na talerzu mogą pojawić się np. kapary, a całość polewa się oliwą z oliwek (którą można wzbogacić odrobiną octu winnego i oregano) i posypuje solą i pieprzem. Sałatka grecka podana z białym pieczywem może z powodzeniem zastąpić tradycyjny obiad.



Składniki (2 porcje):
sałata lodowa, rukola i roszponka
1 nieduży ogórek
2 małe pomidory
1 mała cebula
4-6 czarnych oliwek z pestka
1/4 strąka papryki zielonej
1 gruby plaster sera feta
oliwa z oliwek
ocet winny
sól
pieprz
oregano

Danie przygotowujemy dla każdego z osobna w miseczkach lub na głębokich talerzach. Najpierw wrzucamy porwaną sałatę, następnie obrany ogórek pokrojony w plasterki 0,5 - 1 cm. Następnie dodajemy pomidory pokrojone w pół plastry, cebulę pokrojoną w cienkie krążki. Z papryki wyjmujemy gniazdo nasienne, środek dokładnie oczyszczamy z pestek. Tak przygotowany strąk kroimy na wąskie plastry (mniej więcej 3-4 na porcję). Wszystkie warzywa przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie na wierzch dorzucamy pokrojony w kostkę plaster fety, który z kolei posypujemy oregano. Sałatkę grecką koniecznie doprawiamy oliwą i octem według uznania. Podajemy z białym pieczywem i masłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...