Składniki (4 porcje):
3 x comber jagnięcy z kostką
150 g ryżu
8 różyczek brokuła
8 mini kolb kukurydzy
8 marchewek 'baby'
olej
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
pieprz, sol
Ryz gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekana szalotkę i czosnek, podsmażamy na zloty kolor i dodajemy ryz. Całość mieszamy i odstawiamy pod przykryciem.
Warzywa gotujemy w osolonej wodzie. Najpierw wrzucamy marchewki,po kilku minutach kolby kukurydzy, a na koniec brokuła. Gdy warzywa są już ugotowane, odlewamy wodę.
Mięso oczyszczamy z błon i kroimy na mniejsze kotleciki z 3-4 kostkami. Kotleciki smażymy na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony. Powinny pozostać lekko różowe w środku. Patelnie wstawiamy na około 6 minut do piekarnika w międzyczasie przygotowujemy sos: na rozgrzana oliwę wrzucamy kilka gałązek rozmarynu, wyłączamy palnik.. Po wyjęciu z piekarnika, jagnięcinę kroimy na kotleciki z pojedyncza kostka.
Na talerz wykładamy ryz, ugotowane warzywa i układamy 'stosik 'z 4 kawałków jagnieciny na każdym talerzu. Polewamy całość sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz