Składniki (na 2 porcje):
1 pojedyncza pierś kurczaka
0,5 czerwonej papryki, pokrojonej w paski
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
1 mała puszka mleczka kokosowego
5 łyżek gęstej śmietanki kremówki
cukier trzcinowy do smaku
pietruszka
Doprawioną solą i pieprzem pierś kurczaka kroimy na kawałki i krótko smażymy na zdecydowanym ogniu na łyżce oliwy, razem z pokrojoną papryką. Używamy woka lub głębszej patelni. Pod koniec dodajemy pastę curry. Na patelnię wlewamy mleko kokosowe i gotujemy aż sos zredukuje się o połowę i zgęstnieje. Dodajemy śmietankę kremówkę. Mieszamy i doprawiamy cukrem trzcinowym. Danie przekładamy do miseczek i dekorujemy świeżą pietruszką. Podajemy z pomidorem z cebulką, drobno posiekanymi, chlebkiem naan i sosem tzatziki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz