6/16/2013

Przewodnik warszawski: najlepszy tort bezowy w mieście

W letnie, często upalne dni najlepiej smakują desery lekkie, delikatne, ze świeżymi owocami. Na pewno w ich rankingu wysoką pozycję zajmuje tort bezowy. Można go zjeść w wielu kawiarniach i restauracjach. Mało tego, wiele lokali oferuje nawet kilka rodzajów takich tortów, bo świetnie komponują się one z różnymi owocami. Teraz są to truskawki, za chwilę pojawią się jagody i maliny. Klasyka wśród letnich tortów bezowych to beza Pavlovej.

Ten deser powstał na cześć rosyjskiej balleriny, Anny Pavlovej. Pewnie dlatego jego bazą została krucha beza, która może przypominać spódnicę baletnicy. Na jej wierzch wykłada się bitą śmietanę i świeże owoce. W Australii, gdzie powstał deser była to mieszanka owoców – truskawek, brzoskwiń, kiwi, bananów, malin.

Nigella Lawson proponuję bezę Pavlovej z liczi i marakują oraz sosem malinowym. Jednak chyba najpopularniejsza stała się jej  wersja z jednym rodzajem owoców, np. z truskawkami. Trzeba przyznać, że to bardzo udany smakowo duet. Zapraszam, tym razem do bardzo słodkiego Przewodnika Warszawskiego.


„Smaki Warszawy” To idealne miejsce dla wielbicieli tego deseru, można tu spróbować go w różnych wersjach, także z grejpfrutem czy kiwi. Jednak zdecydowanie najpopularniejsza jest beza z żurawiną. Krucha beza przekładana jest kremem na bazie żółtek i śmietany i konfiturą z kwaśnych żurawin. Mistrzowskie połączenie słodkiej bezy i cierpkiej żurawiny.

Torty bezowe dla tej kawiarni przygotowuje Daga, blogerka, która ma pracownię cukierniczą. Od kiedy tylko powstał „Kubek w kubek” (kilka miesięcy temu) zawsze można tu zjeść bezę malinową, choć to jeszcze nie sezon na te owoce.
Daga wykorzystuje maliny mrożone, krem przygotowuje na bazie mascarpone i bitej śmietany. A sama beza jest niebywale krucha. – Zawsze przygotowuje ją na bazie bardzo dobrych białek. Jajka muszą być od szczęśliwych kur – zdradza Daga. Teraz w „Kubek w kubek” można spróbować także bezy z truskawkami lub rabarbarem -to rzadko spotykane połączenie.

Cukiernia Stary Dom. Kolejne miejsce, gdzie możemy wybierać wśród bezowych kombinacji smakowych. Z reguły jest beza z truskawkami, żurawiną, w sezonie z malinami i jagodami.
Która z nich jest najpopularniejsza? Dowiedzieliśmy się, że zdecydowanie ta z żurawiną. Ma swoich wiernych wielbicieli. Przekładana jest wytrawną bitą śmietaną z dodatkiem wanilii. Sama beza jest tutaj krucha, ale też bardzo puszysta, z dużą ilością pianki.

Warszawa Wschodnia by Mateusz Gessler. W menu tej restauracji jest doskonały tort bezowy z truskawkami i dodatkowo musem truskawkowym. Przekładany jest dużą ilością kremu na bazie mascarpone, z dodatkiem alkoholu (likier pomarańczowy). Sama beza jest puszysta i bardzo krucha. To deser niesamowicie aromatyczny i lekki. W planach są już kolejne bezy z owocami sezonowymi, niedługo pojawi się wersja jagodowa.

By the Way Bottega kulinarna. Tutaj karta deserów jest krótka, tylko trzy pozycje. Od zawsze jedną z nich jest tort bezowy. Delikatny, przesiąknięty aromatem pomarańczy. To zasługa skórki pomarańczowej i likieru cointreau w kremie z mascarpone i śmietany.
Nie ma tu świeżych owoców, ale próby wprowadzenia innej niż ta wersji bezy w BTW nie powiodły się. Stali klienci wciąż domagali się bezy pomarańczowej – powiedziała nam Agnieszka Dudzińska, właścicielka restauracji. Sama beza jest cieniutka i krucha, tort nie jest zbyt wysoki. W sam raz na deser po dobrej kolacji.

Tekst: www.luxlux.pl
zdjęcia: internet

2 komentarze:

  1. polecam też boski torcik bezowy daktylowy w restauracji Różanej na Mokotowie :)poezja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Stary dom smaczne i tansze niz w smaki warszawy

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...