2/26/2014

Churros con chocolate

Churros con chocolate, czyli pyszny hiszpański przysmak. Jedni nazywają churros hiszpańskimi pączkami. Jednak w przeciwieństwie do klasycznych pączków są one przygotowane z ciasta parzonego, czyli nie wymagają pieczenia!

W czym tkwi tajemnica churros? Na pewno w dobrze przygotowanym cieście parzonym oraz dobrej temperaturze smażenia i… nie ma co oszukiwać, najlepsze są świeże, najlepiej podane niedługo po przygotowaniu. Najlepiej smakują te lekko ciepłe.Lekkie, smaczne i koniecznie z sosem czekoladowym.


Składniki (4 porcje):

churros:

250 g mąki pszennej
50 g masła
200 ml wody
300 ml oleju roślinnego do głębokiego smażenia
szczypta soli

gorąca czekolada:

150 g gorzkiej czekolady 
300 ml śmietany kremówki
kilka kropli aromatu waniliowego

do posypania:

ok. 30 g cukru

Mąkę i sól umieszczamy w misce. Roztapiamy masło w rondelku, dodając wodę, doprowadzamy do wrzenia. Od razu wlewamy to do mąki i miksujemy na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy po jednej łyżce ciepłej wody. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do żaroodpornego naczynia. W rondelku podgrzewamy śmietanę a aromatem waniliowym, łyżeczką cynamonu i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy czekoladę. Mieszamy, aż czekolada stopi się całkowicie.

Łyżką nakładamy masę na churros do worka bo bitej śmietany z gwiazdkowatą końcówką. Rozgrzewamy olej w patelni z ciężkim dnem patelni. Olej powinien mieć temperaturę około 180 C. Na tak przygotowany tłuszcz wyciskamy 8-10 cm churros i smażymy na złoty kolor, około 4 minut.

Wyjmujemy chrupiące churros łyżką cedzakową i odsączamy nadmiar oleju. Kładziemy ciepłe churros na talerzu i posypujemy.

Gorącą czekoladę nalewamy do 4 filiżanek i stawiamy na talerzy obok churros.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...