Praźródeł pizzy można by się doszukiwać w wielu kuchniach świata. Płaskie i okrągłe placki z dodatkiem oliwy i ziół wypiekano już w starożytności - w Egipcie, Grecji, Rzymie. Jadano je także po drugiej stronie oceanu - na terenie dzisiejszego Meksyku. Oczywiście, wypieki nosiły różne nazwy
Umiejętność wypiekania pizzy przynieśli do Włoch w I wieku n.e. Saraceni - koczownicze plemię arabskie. Oni to nauczyli mieszkańców Torre dle Greco koło Neapolu przygotowywania placków z mąki orkiszowej (w późniejszych czasach zamienionej na mąkę pszenną), z dodatkiem oliwy i czosnku. Placki musiały być smakowite, a że wyrabiano je z łatwo dostępnych i tanich składników, szybko stały się popularnym pożywieniem uboższej ludności nie tylko Torre dle Greco, ale i pobliskiego Neapolu. Z czasem stały się narodową potrawą całego Półwyspu Apenińskiego i to Włochy w powszechnym mniemaniu są ojczyzną tej popularnej obecnie na całym świecie potrawy.
Skład najstarszych pizz
Dziś nie wyobrażamy sobie pizzy bez sosu pomidorowego. A przecież smakosze przez wiele setek lat obywali się bez aromatycznych pomidorów. Do Europy z Ameryki sprowadził je Krzysztof Kolumb na przełomie XV i XVI wieku, ale dopiero w XVII wieku zaczęto ich używać w kuchni włoskiej.
Jakie zatem dodatki wykładano na drożdżowym placku? Pierwsi konsumenci z Torre del Greco zadowalali się oliwą i czosnkiem. Potem dodawano lokalne zioła, ser i ryby.
Współczesna pizza powstała dopiero w 1889 roku - użyto do niej składników w barwach włoskiej flagi: zielonej bazylii, białej mozzarelli oraz czerwonych pomidorów. Nazwano ją margherita na cześć królowej Włoch, Małgorzaty Sabaudzkiej.
Gdzie szukać najlepszej pizzy?
Smakosze z całego świata są zgodni: najlepsza pizza na kuli ziemskiej jest w Neapolu, a dokładniej rzecz ujmując, w L’antica pizzeria da Michele. Jest to niepozorny lokal w centrum miasta, w pobliżu portu i dworca kolejowego. Można go rozpoznać z daleka po długiej kolejce osób oczekujących na wejście. Czeka się nawet 2 godziny. Ale warto. Wnętrze nie zachwyca, ściany zdobią biało-zielone kafelki. Uwagę zwraca wyeksponowane w szklanej gablocie zdjęcie znamienitego gościa - Julii Roberts, zajadającej się najlepszą pizzą na świecie.
Pizza w L’antica pizzeria da Michele ma smak jedyny i niepowtarzalny. Zawdzięcza to odpowiedniemu rodzajowi mąki, świeżym dodatkom i mistrzowskim umiejętnościom pizzerów, korzystających z długoletnich doświadczeń rodziny Condurro. Ich pierwsza pizzeria powstała w 1870 roku. Obecna lokalizacja istnieje od 1930 roku.
Pizzeria serwuje tylko dwa rodzaje pizzy: margheritę (mozzarella, pomidory, bazylia) oraz marinarę (pomidory, oregano, czosnek, oliwki i bazylia). Niebo w gębie!
Ceny przystępne nawet dla polskich turystów. Normalnej wielkości margherita kosztuje 4€, średnia - 4,50€, z podwójną mozzarellą -5€. Koszt marinary to: normalna - 4€, średnia - 4, 50€, duża - 5€.
Na dobrej pizzy wystarczy kilka rodzajów dodatków. Są, co prawda, miłośnicy grubego ciasta i miliona dodatków, a taka wersja pizzy zawitała do nas z Ameryki. Ale nawet oni będą zachwyceni prostym, a jednocześnie wykwintnym smakiem klasycznej pizzy, rodem z Neapolu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz