2/17/2014

Zupa krem z buraków z mleczkiem kokosowym

Przepis pochodzi z bloga jadlonomia.com. Gdy tylko zobaczyłam zdjęcia do tego przepisu, ten kolor i sam niebanalny pomysł, wiedziałam, że będę musiała jednego dnia sama przetestować ten przepis. I proszę bardzo! Nic łatwiejszego, a efekty na prawdę są niesamowite. Polecam!

Składniki:

zupa:

3 duże buraki
puszka mleczka kokosowego
2 ząbki czosnku
łyżeczka imbiru w proszku
 szczypta chili w proszku
1 1/2 szklanki wody
sól, pieprz
olej do smażenia

do podania: 

świeża pietruszka 


Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 C. Buraki dokładnie myjemy i zawijamy w folię aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 - 50 minut.

Upieczone buraki wyjmujemy z folii i studzimy, odkrajamy końcówki i kroimy w plasterki. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy 3 łyżki oleju, dodajemy posiekany czosnek. Podsmażamy wszystko przez 1 minutę, następnie dodajemy pokrojone buraki i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mleko kokosowe, wodę, płaską łyżeczkę soli, imbir i szczyptę chili i gotujemy przez 10 - 15 minut na małym ogniu.

Zupę miksujemy blenderem na gładki krem, w razie potrzeby dolewając wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Zupę podajemy bardzo gorącą z natką pietruszki.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...