Składniki:
zupa:
3 duże buraki
puszka mleczka kokosowego
2 ząbki czosnku
łyżeczka imbiru w proszku
szczypta chili w proszku
1 1/2 szklanki wody
sól, pieprz
olej do smażenia
do podania:
świeża pietruszka
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 C. Buraki dokładnie myjemy i zawijamy w folię aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 - 50 minut.
Upieczone buraki wyjmujemy z folii i studzimy, odkrajamy końcówki i kroimy w plasterki. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy 3 łyżki oleju, dodajemy posiekany czosnek. Podsmażamy wszystko przez 1 minutę, następnie dodajemy pokrojone buraki i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mleko kokosowe, wodę, płaską łyżeczkę soli, imbir i szczyptę chili i gotujemy przez 10 - 15 minut na małym ogniu.
Zupę miksujemy blenderem na gładki krem, w razie potrzeby dolewając wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy bardzo gorącą z natką pietruszki.
To jest zdecydowanie zupa dla mnie!
OdpowiedzUsuń